Meteen naar de inhoud

Coachtraject

“Hoe is dat, dat iedereen op je in praat, dat je moet veranderen?”
Die vraag, maar dan toegespitst op een zware rookverslaving, is één van de meest vruchtbare vragen die ik ooit stelde. De openingszin van een zeldzaam mooi gesprek in 2015, kort nadat ik nog maar vier dagen training had gehad in Motivational Interviewing.

Als mensen zijn we soms heel druk om elkaar te veranderen. Dat proberen we dan van buiten naar binnen. Tevergeefs. Veranderen van buiten naar binnen werkt averechts.
Als coach kan ik denken dat ik het wèl kan. Een coach laat zich soms voor een karretje spannen om je te veranderen. Als ontklemmer werk ik alleen mee aan vrijwillige verandering, van binnenuit, zonder druk van buitenaf, zonder op je in te praten. De enige duurzame verandering. Eigenlijk werk ik dan meer als je facilitator van zelfcoaching.

“Wat heb je nodig om je 100% te verbinden aan ons project?” was een vraag die ooit indruk op me maakte. Na veel trainingen heb ik deze vraag veranderd in: “Wat voor iets kan er aan bijdragen dat je je optimaal zal verbinden aan ons project?”.
Aan de hand van “leven gevende vragen” zoals de laatste, kunnen we samen ons ideale coachtraject ontwerpen als een creatieve, professionele manier van project design. Dit kan bijvoorbeeld online via een gezamenlijk werkblad op Miro of Jamboard. Samen ontwerpen we een route zonder verkeerslichten, maar met rotondes en eventueel een bypass.

Voordat we het ideale traject ontwerpen en vooruitkijken kunnen we eventueel eerst nog even achterom kijken en bijvoorbeeld “omgekeerd brainstormen” en een “recept” uitschrijven voor het probleem.

Coachen is altijd maatwerk, een gezamenlijke ontdekkingstocht. Bijvoorbeeld je gebruiksaanwijzing zou ik nog moeten ontdekken. Dus als je wil kan je me vertellen wat niet of wel werkt bij jou en welke grenzen ik in acht moet nemen. Bijvoorbeeld welke emoties ik niet of wel mag los maken. Of ik je niet of wel mag verwarren. Als het mag: Hoe chaotischer de verwarring, hoe duurzamer de ontwarring. Met de tijd ontstaat als vanzelf onverwachte helderheid.

Hoe chaotischer de verwarring hoe duurzamer de ontwarring

Elk traject is dus anders. Het doel kan bijvoorbeeld zijn: het verruimen van je mogelijkheden, veerkracht en zelfregie.

Van moment tot moment probeer ik je de keuze te bieden uit verschillende opties. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat ik helemaal geen inhoudelijke vragen stel. Het is boeiend om te ervaren hoeveel helderheid, keuzevrijheid, veerkracht, mildheid en beweging zo’n bijzonder, ogenschijnlijk eenvoudig gesprek al oplevert.

Of het andere uiterste: dat ik uitdagende vragen stel, als vriendschappelijke uitdaging vanuit warmte en humor. Of je kan kiezen voor een paradoxale of provocatieve opdracht. Een paradoxale stap kan leiden tot een verrassend, ontwapenend en onuitwisbaar sneeuwbaleffect. Wie weet hoe dit je spontaan op een idee zal brengen, al voordat we hebben kennisgemaakt. Laat het gerust aan me weten!

Het antwoord dat het beste voor je gaat werken vindt het leuk om eerst verstoppertje met je te spelen

“Het antwoord dat het beste voor je gaat werken vindt het leuk om eerst verstoppertje met je te spelen.” Dat inzicht kreeg ik heel duidelijk na een training provocatief coachen. Conclusies die je zelf trekt overtuigen het best. Kant en klare oplossingen, antwoorden en conclusies kan ik je dus beter niet op een presenteerblaadje geven.

Als je het nuttig vindt om mensen uit je context één of meer keren mee te laten doen dan kan dat. Vooral bij het gezamenlijk ontwerpen van het ideale traject is dat prettig omdat je tijdens het brainstormen elkaars creativiteit en enthousiasme aanwakkert. Ik maak onder andere gebruik van inzichten uit de contextuele benadering. Belangrijke mensen in je leven kunnen het spannend of bedreigend vinden als je naar een coach gaat. Ze zijn dan bang dat je zal veranderen, dat je deloyaal bent of wordt, dat de coach mythes ontkracht, dat ze hun invloed verliezen of dat ze achterop gaan raken. Zelf wil je ook je loyaliteiten serieus nemen. Dan wil je een coach die dat ook doet.

Je bepaalt zelf of en wanneer een vervolggesprek nuttig is en wanneer het traject klaar is.

Contact

Wat vind je nuttig om over te praten?

Voornaam
Achternaam
Als cliënt maak ik zelf een verslagje van het gesprek of misschien zelfs wel een reflectieverslag(je).
Wat vind je er van als ik je vriendschappelijk, betrokken en begripvol plaag en uitdaag met warmte, waardering en humor?

Met dank aan mijn trainers van Bureau Bewezen Effect

BEL ME NU
+
Bel mij!
error: Dank voor je belangstelling voor onze website